LOADING

Tryk for at søge

Istanbul Tyrkiet

Istanbul – Broen mellem øst og vest

Del

af Jan Ørum Vermø. Medejer og guide Ans Rejser.


Minareterne kalder til bøn, mens hektiske rytmer blander sig i lydbilledet. Kvinder med tørklæder krydser en punker på Taksim. Storbyen har et sjældent bagkatalog, men her er højt til loftet. Her mødes Europa med Asien og sød musik opstår! Vi står midt på broen mellem øst og vest.

Med omkring 18 millioner indbyggere er Istanbul en metropol, hvor man kan opleve det meste. Rig på kultur og historie, nogle af Europas fineste shopping centre, eminente restauranter og en puls, der aldrig slår langsomt.

Og alligevel er pulsen nede, når man traver en tur rundt i Sultan Ahmed området med Den Blå Moske, Aya Sofia, Big Bazar, de smukke Basilica cisterner og Topkapi slottet som de store attraktioner. Her kan man bruge mange timer og få et stort historisk tilbageblik over Istanbuls omskiftelige historie fra før Kristi fødsel. Ja, der har i over 2.600 år været by på dette sted. Byen har skiftet magthavere mange gange, og overalt kan man finde eksempler på resterne af denne omskiftelige og fantastiske historie. Et besøg i Big Bazar eller Spice Marked er også  enestående oplevelser. Man fatter ikke, hvor mange små butikker, der er, og hvor mange mennesker, der mødes her.

Istanbul beskrives ofte som ”Verdens mødested” eller ”Kulturens mødested”. Byen har en enestående beliggenhed lige mellem to kontinenter – Asien og Europa. Denne unikke beliggenhed gjorde Istanbul til storby langt før New York og London. Broen mellem øst og vest.

Man kan også med fordel tage på en heldagstur med en af de mange tur arrangører. Prøv f.eks. Shetours.

På en heldags tur f.eks. med titlen ”Bosporus og de to kontinenter” kan man opleve forrygende meget, og samtidig også få en meget detaljeret viden af deres dygtige og kompetente guider. Turen gik til bl.a. City Walls, Golden Horn, Spice Bazar, en smuk sejltur på Bosporus hvor man ser Rumeli Fortress, Bosporus Bridge, Camlica Hill og Chora Museum. Prisen for turen inkl. frokost på restaurant ”Lokum”(andet ord for Turkish Delight ) koster 70,- euro, og varer fra 8.30- 17.30.

Selvom Istanbul mistede sin status som hovedstad i 1923, er den forblevet Tyrkiets økonomiske centrum, og hvis man vil se bevis for dette, kan man bare besøge f.eks. Istinye Park og opleve dette enorme shopping center og fornemme den enorme velstand, der er blandt byens elite. Man kan også tage et kig på de mange skyskrabere og den store byggeaktivitet der er.

Istanbul er også kendt for sine broer. Hver dag krydser over 400.000 biler Bosporusbroen og Faith Sultan Mehmet broen, og en tredje bro er på vej til at håndtere den enorme trafik. Det siges at hele 3 millioner krydser over broerne mellem den europæiske og asiatiske side hver dag.

Det er også skønt at sidde ved Fiskerbroen(Galata Bridge) inde i byen langs Det Gyldne Horn vigen og nyde en kop tyrkisk the, måske efter lidt indkøb og besøg i Spice Bazar. Galata Bridge deler på smukkeste vis den nye og gamle del af Istanbuls europæiske side.

Kombiner dit besøg i Istanbul med oplevelser på egen hånd og tag med på nogle guidede ture. Sultan Ahmed området er perfekt at udforske på egen hånd. Herunder Aya Sofia, Den blå moske, Basilica Cistern, Big Bazar, Spice Bazar og Fiskebroen. 

Tag forbi et af de mange turistkontorer og få fat i deres fine City kort, der er en stor hjælp. Mange hoteller udleverer også udemærkede bykort. Så kan man med skinnebusser, metro og enkelte gange taxi forholdsvis nemt komme rundt og opleve en perlerække af seværdigheder i byen, som man aldrig vil blive helt færdig med. Det koster 3 tl. for en tur med skinnebussen og også med Metro. I det hele taget kan det anbefales at benytte skinnebus og Metro mest muligt – det er billigt og sparer masser af tid pga. trafiktætheden.

Istanbul har det hele. I et øjeblik traver man ved de gamle bymure(Walls of Constantinople) der er fra det 4. århundrede og hele 22 kilometer lange, og i næste øjeblik passerer man moderne skyskrabere placeret mit i historiens vingesus. På bænken i parken sidder den gamle mand med et langt hvidt skæg og bladrer i sin bog, og lige ved siden af sidder en ung kvinde op opdateres via sin I-pad. Istanbul magter det hele….

Hos Ans Rejser tilbyder vi grupperejser til Istanbul. Vi vil også på sigt lave nogle 3-4 dages individuelle rejser med dansk guide. Følg med på www.ansrejser.dk

Tags:
Tidligere artikel

Du interesserer dig måske også for