LOADING

Tryk for at søge

Smagen af Danmark

Nationalpark Thy

Del
Nationalpark Thy består af store sammenhængende naturområder, som er enestående selv efter europæisk standard. Vi får en forrygende dag med noget for alle sanser. Skøn natur, spændende historier og dejlig mad når vi gæster Stenbjerg Kro, og skal opleve deres spændende naturpark platte.
Kromutter Henny Mortensen har succes med sin nationalpark-platte der serveres på Stenbjerg Kro.
Således har hun siden 208 serverer mere end 40.000 platter. Platten blev lanceret tilbage i 2008 da Nationalparken blev indviet og siden er platten blevet videreudviklet så den i dag består af råvarer fra en lang række af lokale producenter.

Smag på Thy

Mad og historie hænger sammen. Samfundene ved havet var i mange år afhængige af fiskeriet, og en af specialiteterne fra Thy er tørfisk. I marts og april fanger man torsk, skærer bugen op, krænger dem ud og hænger dem på tørresnoren i et par uger. Her hænger de og bliver saltet i havluften, indtil de er så knastørre, at man knapt kan skære i dem.
Nationalpark Thy består af store sammenhængende naturområder, som er enestående selv efter europæisk standard.
I gamle dage gemte man tørfisken på loftet til tider, hvor man ikke kunne få frisk fisk. Så blev de taget frem og lagt i blød i et døgn. Hvor efter de bliver kogt i seks-otte timer og spist med kartofler og hvid sovs. Mange af de ældre thyboer kan stadig nærmest ikke undvære tørfisken som hverdagsmad, og om foråret kan man stadig se fiskene hænge til tørre i kystbyerne.

 

Fårene, der græssede på klithederne, har gennem tiden også været en værdsat spise. Fårekødet blev saltet og gemt og senere lagt i blød ligesom tørfisken. Så skar man kødet i terninger og lagde det i lag i en gryde sammen med kål og kogte det hele til en ret, der minder om irsk stuvning. Kålen var meget værdsat i Thy, den blev fragtet i store vogne fra landbrug længere inde i landet, fordi den ikke kunne gro i områdets salte jord. Selv måger spiste man i stor stil indtil 1950. I dag nyder enkelte thyboer stadig med stort velbehag mågesuppe med melboller eller mågebryst med tranebær og mosebøllebær fra heden.

Delikatesser fra naturens spisekammer

På statens arealer kan alle frit indsamle vilde svampe og bær til eget forbrug. Og sådan en fredelig ”jagt” gennem plantagerne efter lækkerier til aftensmaden er en dejlig måde at slappe af på.

 

I de våde områder finder man tranebær, og på de mere tørre steder vokser revling – også kaldet sortbær, som har en bitter smag og samme størrelse som hyldebær. Her finder man også mosebøllebær, der i form og farve minder om blåbær, men dog er mindre kraftige i smagen. De vilde bær egner sig fortrinligt til syltetøj og snaps, og de kan fryses til senere brug.

 

 

Læs om hvordan du kommer med på en Smagen af Danmark oplevelsestur til Nationalpark Thy, og det fulde program og pris:

 

Tags:

Du interesserer dig måske også for