LOADING

Tryk for at søge

Europa

Karl den 4.`s fortryllende Prag

Del

Den vigtigste enkeltperson i Prags udvikling er uden tvivl Karl den 4. Han var så stor en bygherre, at han kan få vores egen Christian denKarl den 4. fjerde til at blegne. På vores byrundtur og på turen op til Karlstejn slottet sætter vi naturligvis fokus på alt det han har bygget, og som stadig er med til at skabe en unik oplevelse, når man besøger Den Gyldne stad. Det er ikke kun bygningerne Karl den 4. satte sit præg på også byudviklingen. I 1348 grundlagde han den nye bydel, Nove Mesto, i en halvcirkel udenom Prags gamle bykerne, Stare Mesto. Denne udvidelse var enorm – det nye område var næsten 3 gange så stort som det gamle. Selv i dag kan man se forskellen, fordi det er langt bedre plads i Nove Mesto, bredere gader og mere luft i kontrast til Stare Mestos krogede middelalder gyder.

Karl den 4. blev født i Prag 1316. Han blev bøhmisk (tjekkisk) konge og siden tysk-romersk kejser. Han regerede fra Prag og grundlagde her bydelen Den nye By og Karlsuniversitetet, det første universitet nord for Alperne. Karl stod bag byggeriet af store dele af Skt. Vitus katedralen og en mængde andre kirker i byen, samt byggeriet af Karlsbroen, Karlstejn borg og meget mere. For få år siden valgte mere end 70.000 borgere ham som den vigtiske tjekke nogensinde. En tysk TV-station har også udråbt ham som en af de vigtigste tyskere overhovedet.

Karl blev født i Prag, blev Bøhmisk konge og cementerede tronen der. I kraft af sin fars familie boede han også i Luxembourg, blev uddannetKarl den 4. i Paris og først fransk gift og blev med fransk støtte valgt som tysk-romersk kejser. I Middelalderen var man ikke så national bevidst som siden. Ingen ville skelne imellem, om man talte tysk eller tjekkisk. Bøhmen var en af de tyske stater, der hver især havde en konge, der stod under kejseren, der herskede fra Danmarks grænse til Italiens fod. Han fik lavet love for det tysk-romerske rige og en tysk forfatning for bl.a. valg af Tysklands syv kurfyrster, der havde gyldighed helt til 1806.

På rådhuset er der en indskrift på latin, ”Prag, hovedstaden i riget”, vel at mærke, et rige fra Italien til Den danske grænse. Han grundlagde Wenzelpladsen, der begyndte som hestemarked. Karlstejn borgen ligger 30 km fra Prag. Karl grundlagde den i 1348. Den er bygget som forsvarsborg og var det vigtigste opholdssted for Karl og hans familie. Han havde en datter, der blev gift med den ungarske konge og en anden, der blev gift med den engelske konge. Det sidste førte til at mange englændere begyndte at studere i England, hvor der netop på den tid var nogle strømninger, der gik op imod den katolske kirkes, efter deres mening misbrug som bl.a. afladshandel, tilgivelse af synder mod betaling. De bragte deres tanker tilbage til Prag, hvor bl.a. Johan Huss, der var præst og professor ved Universitetet blev optaget af dem. Det førte senere til, at Huss blev dømt som kætter og brændt på bålet. Midt på rådhustorvet er der en stor sort statue af ham. Nogle af hans følgere, de bøhmiske brødre, kom mange år senere til Danmark og grundlagde byen Christiansfeld, hvor den danske konge gav dem ophold. Deres efterkommere lever stadig der. Karl døde 1378.

Tag med Ans Rejser til Prag og få en smuk og også historisk oplevelse i denne fortryllende by:

https://www.ansrejser.dk/busrejse-tjekkiet-prag-deluxe

 

Tags:
Tidligere artikel
Næste artikel

Du interesserer dig måske også for